TATO 2014-60
Lačpleša 20,
Riga, LV1011
I-V 09:00 - 18:00
+371 67338127
+371 28663933
Uzdot jautājumu latviešu
русский
Turcija

Kūrorti

Beleka

Laikam šis ir vienīgais kūrorts Turcijas piekrastē, kas nav piesaistīts kādai konkrētai pilsētai. Beleka atrodas tikai 35 km attālumā no Antālijas lidostas un ir viens no lielākajiem tūrisma projektiem pasaulē, kas paredzēts tikai prestižām, elegantām viesnīcām un club tipa atpūtas kompleksiem. Tie visi izceļas ar oriģinālu arhitektūru, ir iekārtoti saskaņā ar jaunākajiem tehnikas sasniegumiem un komforta standartiem, kā arī ļoti pārdomāti un dabiski iekļaujas piekrastes ainavā, nenodarot pāri apkārtējai videi. Gandrīz visām viesnīcām šeit ir 5* kategorija, un katra no tām piedāvā ārkārtīgi plašu pakalpojumu spektru – parasti piedāvājot Ultra All Inclusive, Max All Inclusive u.tml. servisa sistēmas. Nevainojama viesu apkalpošana, augstas klases izdarīgs personāls – šie principi tiek ievēroti katrā viesnīcā, un tādējādi nostiprina arī kopējo Belekas komforta tēlu.
Līdz XIX gadsimta vidum Belekas rajons bija līdzens, tuksnešains un neapstrādāts – kamēr sultāns Abdils Azizs II, lai apturētu augsnes eroziju, pavēlēja to apstādīt ar priedēm un eikaliptiem. Kopš tā laika koku audzes ir izpletušās vairāku kilometru attālumā no jūras un sniedz jauku, vieglu pavēni, raisot gaisā arī tīkamus skuju aromātus. Belekā nav kalnu, tamdēļ šeit ir unikāli laika un meteoroloģiskie apstākļi: pavasarī un rudenī dienas ir garākas un naktis siltākas.
Belekas piekrastei ir ticis piešķirts Zilais karogs par pludmales ekoloģisko tīrību. Liedagi piekrastē ir tikai smilšu, krasti pie jūras – lēzeni.
Atpūtas infrastruktūra galvenokārt koncentrēta viesnīcu teritorijā. Taču vienu no izklaides veidiem Belekā, šķiet, var nosaukt par galveno: tas ir golfs. Pateicoties četru vietējo golfa laukumu kvalitātei (18 bedrītes katrā), Beleka ir kļuvusi par vienu no šī sporta veida centriem pasaulē, šeit pat atklāts nacionālais golfa klubs. Tāpat Belekā populāras ir izjādes ar zirgiem – tam paredzētie celiņi stiepjas cauri visam kūrortam, ļaujot priecāties par brīnišķīgajiem un daudzveidīgajiem dabasskatiem.
Līdzās Belekai atrodas Keprulu kanjona nacionālais parks, kur mežos starp priedēm un eikaliptu kokiem mājo vairāk nekā 100 putnu sugas, t. sk. arī Tugo-Alba pūce, kas kļuvusi par Belekas simbolu. Taču galvenais – šī ir viena no nedaudzām vietām uz zemes, kur vairojas gigantiskie Karreta bruņurupuči. Keprulu kanjons ir lieliska vieta pastaigām, kāpšanai klintīs un raftingam – nobraucieniem laivās pa Kupručai kalnu upi.
Atpūta Belekā noteikti patiks tiem, kas priecājas par iespēju doties ekskursijās vai patstāvīgos braucienos pa apkaimi. Netālu atrodas antīko pilsētu Perges un Selges drupas, kā arī majestātiskais amfiteātris Aspendā.



Kemera

Kemera atrodas 40 km attālumā no Antaljas. Tā ir izaugusi no neliela zvejnieku ciematiņa un liekas, ka tieši Kemera bija pirmā vieta Turcijā, kurp, lai atpūstos, organizēti ieradās ārvalstu tūristi. Kemera ir viens no „noslogotākajiem” tūrisma centriem, valdzinošs vasarnīcu ciemata un moderna kūrorta apvienojums, kurā izveidota attīstīta atpūtas infrastruktūra.
Kemeras dabas ainavas ir pārsteidzoši skaistas: mežiem apauguši kalni stiepjas gandrīz līdz jūrai, un šaurā sauszemes joslā atrodas pilsētiņa ar jahtu piestātni, lielu piejūras parku, daudzām izklaides iestādēm un īstu Austrumu tirgu, kas notiek reizi nedēļā. Apelsīnu dārzu, priežu mežu, ziedu pārpilnība it visur rada vieglu ēnu un raisa lieliskas smaržas. Kalni nodrošina krasu dienas un nakts temperatūras maiņu – var teikt, ka īstā atpūtas sezona šeit sākas nedaudz vēlāk nekā Turcijas līdzenuma tūrisma reģionos, toties rudenī siltums Kemeru pamet ilgi, negribīgi un lēni.
Pludmales joslas garums ir vairāk nekā 40 km. Pārsvarā Kemerai ir raksturīgas pludmales ar patīkamiem plakaniem oļiem un pārsteidzoši dzidru jūru: tās dibens redzams pat vairāku metru dziļumā!
Abpus Kemerai atrodas vairākas kūrorta zonas. Antaljai vistuvākā ir Beldibi, kas dalās vēl 3 apakšzonās. Beldibi-1 atrodas galvenokārt lētas 3* viesnīcas, kuras no jūras atdala ceļš. Šai apakšzonā pludmales ir lielu oļu vai arī mākslīgu smilšu pludmales. Beldibi-2 ir viens no vecākajiem elitārajiem kūrortiem, kur pludmales klāj sīki vai lieli oļi (sastopamas arī pludmales-platformas). Šeit atrodas ļoti populāras viesnīcas (pateicoties savām lielajām un zaļumu pārpilnajām teritorijām) un tūristu iecienīti klubi. Beldibi-3 pludmales klāj lieli oļi vai mākslīgs smilšu segums. Šajā apakšzonā ir daudz labu 3* viesnīcu, kas atrodas pirmajā līnijā pie jūras.
Otrpus Kemerai atrodas vēl 4 tūrisma kūrorti: Geinika, kur plešas 4* un 5* viesnīcas ar pludmalēm-platformām vai lieliem oļiem klātām pludmalēm; jaunais elitārais Kirišas ciemats (pludmales – jauki, sīki oļi), kas apbūvēts ar augstas klases viesnīcām pirmajā līnijā un lētākām viesnīcām – otrajā. 
Dienvidos no Kirišas atrodas jaunākais kūrorta rajons – Čamjuva, kur atrodas daudzas 3* un 4* viesnīcas un vairākas labas 5* viesnīcas. Savukārt slavenajā Kemeras piepilsētā Tekirovā savrupi atrodas teicamas club tipa viesnīcas ar milzīgām zaļām teritorijām, kā arī patīkamām pludmalēm, kas klātas sīkiem oļiem.
Tūristi, kuri ierodas Kemerā, noteikti priecāsies apmeklēt netālo Juruklera nacionālo parku, III gs. p.m.ē. uzcelto antīko pilsētu Olimpas un Faselas drupas – šeit joprojām apbrīnu raisa sendienu akvedukts, agora, amfiteātri, bizantiešu u.c. pirtis, plaša nekropole, kapenes un sarkofāgi. Šo kādreizējo pilsētu vēsture saistās gan ar Maķedonijas Aleksandra, gan Marka Aurēlija vārdiem.
Kemerā ir labi attīstīta aktīvās atpūtas infrastruktūra – šeit ir neliels akvaparks un viss nepieciešamais sērfošanai, braukšanai ar ūdensslēpēm, burāšanai un citiem sporta veidiem. Īpašs Kemeras akcents – lieliskās alas, kas atrodas pavisam netālu no pilsētas.



Side

75 km attālumā no Antaljas atrodas Side – ļoti sena un ļoti omulīga pilsētiņa. Pirmās rakstiskās liecības par to attiecas uz VII gadsimtu p.m.ē., bet līdz mūsdienām ir saglabājušies daudzu vēstures un arhitektūras pieminekļu fragmenti, kas tūristus joprojām neatstāj vienaldzīgus: antīkais teātris ar 17 tūkstošiem skatītāju vietu, Atēnas Pallādas un Apollona tempļu drupas, nekropole, strūklakas un akvedukts, romiešu termas, kurās mūsdienās izvietots ārkārtīgi interesants muzejs ar tādiem antīkā perioda eksponātiem, kādu nav nekur citur pasaulē; monuments imperatoram Vespasiānam u.c. apskates objekti. Sides pilsēta, kas arī tagad nav izpletusies daudz tālāk par savām antīkajām robežām, ir pārsteidzoši rosīga: gar senajām sienām un mūriem izvietojušās nelielas mājiņas, kafejnīcas un veikaliņi, ko apvij zaļumi un ziedi. Sides apburošo krastmalu vienmēr pilda tūristi un vietējie iedzīvotāji, bet dažus pilsētiņas kvartālus aizņem tikai nelieli veikali, kuros var gaužām lēti iegādāties apģērbus, apavus un neparastus suvenīrus. Netrūkst arī dažādu restorānu, bāru un ēstuvju. Sidē gandrīz viss ir vienviet: senatnes elpa, mūsdienu sadzīvei raksturīgās izklaides, veikali un atpūta pludmalē. Savienojumā ar servisu, ko sniedz šejienes ģimenes, kas vienlaikus ir gan pansiju, gan veikaliņu, gan ēstuvju u.c. uzņēmumu īpašnieki, tas rada to īpašo „lauku muižiņas pilsētā” atmosfēru, kurā tūrists pēc ilgāka laika it kā ir atgriezies pie labi pazīstamiem un ļoti viesmīlīgiem saimniekiem.
Sides reģiona līdzenuma ainava, kurai iepriekš meži nebija raksturīgi, pēdējo 40 gadu laikā ir ļoti pārvērtusies: līdz ar tūrisma attīstību viesnīcu īpašnieki cenšas savas teritorijas krāšņot ar kokiem, košumkrūmiem un ziediem. Tāpēc tagad krasta līnija vai visā garumā ir apstādīta ar parkiem un dārziem. Sidei raksturīgas smilšainas pludmales, turklāt par tajās valdošo ekoloģisko tīrību un sakoptību kūrortam ir piešķirts ES Zilais karogs.
Lielākā daļa Sides kūrorta viesnīcu nosacīti izvietotas trīs zonās. Čolakli  – 14 km attālumā no pilsētas – ir uzceltas vismodernākās viesnīcas ar teicamu infrastruktūru un zeltainu smilšu pilnām pludmalēm. Kumkoju – pilsētai tuvākā kūrorta zona – ir slavena ar gleznainu līci, lēzenu krastu un sekliem piekrastes ūdeņiem. Tāpēc šīs zonas viesnīcas ir īpaši pieprasītas starp tiem tūristiem, kas ierodas atpūsties kopā ar bērniem. Titreyengol kūrorta zona atrodas 7 km attālumā no Sides. Nesen tās smilšainajos krastos, kas apauguši ar priedēm, ir uzcelti vairāki ļoti mūsdienīgi atpūtas centri. Dažas viesnīcas atrodas 400-500 m attālumā no jūras, taču piedāvā bezmaksas pārvadājumus no viesnīcas uz pludmali.
Jautrais, atklātais un mājīgais Sides kūrorts vilina zinātkārus un demokrātiskus tūristus ar visdažādāko ienākumu līmeni.



Fethije

Fethije attiecās uz Vidusjūras reģionu, kaut gan atrodas divu jūru krustpunktā – Vidusjūras un Egejas. Pati pilsēta atrodas pie līča bārkstainā priežu meža, pašā iekšējā Fethijes līča stūrī, kas ir bagāts ar salām. Ar savām aizsargātajām jahtu ostām, raibajiem tirdziņiem, dzīvās austrumu pilsētas neatkārtojamo kolorītu, Fethije jau sen kļuva par slavenu tūrisma centru. 
Tā bija viena no priekšposteņiem vēl V gadsimtā p.m.ē. un tad saucās Temles – par godu līciešu dieva Apollona dēlam. No sendienām šeit ir saglabājušies arheoloģiskie apskates objekti, piemēram, nekropole klintīs, kur starp daudzajām klintīs izsistajām kapenēm, izceļās monumentālā Amintas svētnīca, kuras fasāde atgādina grieķu templi.
XIII gadsimtā pilsētas nosaukums mainījās – tas pievienojās Osmaņu impērijai un ieguva nosaukumu Megrija. Bet savu mūsdienu vārdu ieguva mazāk kā 100 gadus atpakaļ, 1913. gadā, par godu pirmajam turku militārajam lidotājam Fethi Bejam.
Bet tomēr Fethije ir slavena nevis ar savu pagātni, bet ar pārsteidzošām ainavām.
Krasta līnija ir izrobota ar nelieliem līčiem, ar ērtām pludmalēm. Zemie kalni, apauguši ar priežu mežu, ir ļoti tuvu jūrai, kura šeit ir īpašā spilgti-zilā krāsā. Šeit ir daudz ēnas, sauss gaiss – jūtams skuju aromāts, ļoti silts ūdens pie krasta... Katru cilvēku, kurš šeit ir nokļuvis, pārņem miera sajūta. Fethiju, kā kūrortu var nosacīti sadalīt uz divām daļām. Vienā daļā atrodas greznas aristokrātiskas viesnīcas-klubi ar lielām teritorijām un bagātu infrastruktūru. Katra no tām atrodas pie privātā līča, vai vispār uz savas personīgās pussalas. Pludmales lielākoties ir oļainas, tā kā ūdens ir pārsteidzoši tīrs. Priekš romantiska, kā arī ģimenes neikdienas atvaļinājuma - labāku vietu izdomāt nevar!
Bet Oludenizas līcī, blakus Fethijei, atrodas vairāki desmiti vēl demokrātiskāku viesnīcu. Pludmales šeit ir smilšainas, ne ļoti platas, bet visas ir municipālas.
Vietiņā Čalim, netālu no Fethije, kā apgalvo paši turki, ir visskaistākie saulrieti, bet 16 km attālumā atrodas neparasti skaista lagūna, kas piesaista zemūdens peldētājus un nirējus.
Aizmirst šīs vietas nav iespējams, tāpēc, vai būtu jābrīnās, ka tūristi atgriežas šeit atkal un atkal?



Kušadasi

Ar lielāko prieku mēs jums piedāvājam mūsu asortimentā jaunu kūrortu – Kušadasi. Izmēra ziņā neliels un samērā jauns, pēdējo gadu laikā tas ir kļuvis ne tikai slavens, bet pat moderns. Pirmkārt, tādēļ, ka šeit tiek piedāvāta gandrīz pati bagātīgākā ekskursijas programma Turcijā: Kušadasi ir ielenkta starp tādām antīkām pilsētām, kā Efeza, kur ir brīnišķīgi saglabājušās ielas,   ēku drupas un Celsa bibliotēka; Priena, kur var ieraudzīt Atēnas templi, kuru uzcēla slavenais arhitekts Petros; Milēta, kura ir izslavēta gadsimtos pateicoties slavenajam filozofam Falesam, un Didima ar tās krāšņo Apollona svētnīcu. No šejienes nav tālu līdz pilsētai Pamukkale un arī līdz Jaunavas Marijas mājai, kur, kā leģenda stāsta, viņa nodzīvoja savus pēdējos dzīves gadus pēc tam, kad tika izdzīta no Jeruzalemes.
Attālums līdz visiem šiem apskates objektiem nav liels, tas nozīmē, ka tūristiem ir brīnišķīga iespēja savienot atslābinošo pludmales atpūtu ar nenogurdinošām, bet neparasti interesantām ekskursijām.
Kūrortam ir arī citi plusi. Daudzi tūristi izvēlas Kušadasi mīkstā un diezgan sausā klimats dēļ: šeit no jūras visu laiku pūš brīze, un pat pašā vasaras karstumā nav smacinoša karstuma. Un, protams, ļoti būtiski ir tas, ka šeit nav augstas cenas izmitināšanai un izklaidēm.
Un izklaides šeit ir pietiekoši daudz: Kušadasi – tā ir gleznaina kūrortpilsēta, kura ir slavena ar savu jautro demokrātismu: šeit ir lieliskas diskotēkas, bāri un restorāni, divi mūsdienīgi akvaparki.
Šeit nemaz nav tik daudz viesnīcu, bet toties tās ir izvietotas netālu no pilsētas, un tūristi nejūtās atrauti no krāšņās kūrorta dzīves. Pat pašas pieticīgākās piedāvā lielisku servisa līmeni un atšķirās ar draudzīgu personālu.
Kušadasi viesnīcas – tās ir mūsdienu ēkas, kuras pakāpeniski ir izvietotas pa klinšainiem krastiem līdz jūrai, pie pludmalēm, daudzas no tām ir platformas, kaut gan ir arī smilšainas pludmales. Viesnīcas atrodas ne tikai pilsētas centrā, pie pilsētas pludmales, bet arī mazliet tālāk, piemēram, pie jaunas pludmales Pigal – ar lielu ūdens sporta veidu un izklaižu izvēli. Ļoti slavenā «Garā pludmale» atrodas 6 km attālumā no pilsētas. 4–5* viesnīcas, kafejnīcas un restorāni  ir ielenkuši pludmali, tā piedāvā plašu izklaižu izvēli. Vēl ir arī smilšainā «Sieviešu pludmale» 2 km attālumā no pilsētas, kur atrodas vairākas lieliskas viesnīcas, daudzas nelielas kafejnīcas, veikali un bāri. Zinātkārie un aktīvie tūristi viennozīmīgi, ka atgriezīsies Kušadasi ar visspilgtākajām atmiņām par atpūtu!



Bodruma

Bodrumu dažreiz sauc par turku Santropēzu. Tā ir stilīga bohēmiska pilsēta, kur sapulcējas veiksmīgi dzejnieki, rakstnieki, muzikanti, lai atpūstos. Tāda tā kļuva pateicoties slavenajam turku rakstniekam Dževatam Šakiram Kabagačli, saukts par Zvejnieku no Halikarnāsas, kurš pagājušā gadsimta sākumā apmetās Bodrumā un iedvesmojoši to aprakstīja savās grāmatās. Un jau pēc vairākiem gadiem Bodruma kļuva par slavenu atpūtas un radošuma vietu.  Tūristi, kuri nokļūst tur, ievēro acīmredzamu Grieķijas iespaidu, pilsētas attēlā. Tas nav nekāds brīnums, ja atceras vēsturi: Bodrumu dibināja senie grieķi 1200. gadā p.m.ē. (Grieķija taču atrodas pavisam blakus!) un toreiz tā tika saukta par Halikarnāsu. Tā bija bagāta grieķu polisa, kuru pēc 6 gadsimtu pastāvēšanas bija iekarojuši persieši un kļuva par persiešu provinces Kārijas galvaspilsētu. Tanī  laikā pilsētas kalna augstieni rotāja akropole ar Hermesa, Aresa un Afrodītes tempļiem, kalna pakājē ir agora, mājas bija bagātīgi izrotātas ar bereljefiem un skulptūrām, bet Mausola valdīšanas laikā šeit tika uzceltas valdnieka rezidences ēkas, bibliotēkas un teātri.
Mazliet vēlāk pilsētu iekaroja Maķedonijas Aleksandrs, bet ar turku atnākšanu pilsēta ieguva jaunu vārdu – Bodruma. Un tagad šeit var ieraudzīt daudzus senatneos pieminekļus: Halikarnāsas cietokšņa sienas fragmentus; Mindosas vārtu torņus; halikarnāniešu cietoksni, kurā atrodas pasaulē vislielākais Zemūdens arheoloģijas muzejs. Bet pilsētas simbols ir XV gadsimta Svētā Pētera cietoksnis, ko ir uzcēluši Hospitāļa ordeņa bruņinieki. Mūsdienīga pilsēta – graciozas balti zilas mājiņas, apelsīnu dārzi, elegantas piekrastes kafejnīcas un vētraina, nemierīgi buržuāziska nakts dzīve. Šeit atrodas Eiropas lielākā diskotēka, kura notiek zem Halikarnāsas klajām debesīm, slavena ar savu lāzeru šovu. Restorāni, disko bāri, ielu kafejnīcas – tas viss notiek līdz pašam rītam.
Priekš aktīvās atpūtas šeit ir pietiekoši daudz iespējas, arī dienā: Bodruma ir viens no atzītākajiem  pasaules vindsērfinga centriem, bet daiveri ir iemīlējuši blakus esošās salas – Oraka (kūrorta austrumos) ar skaistajām zemūdens alām, un Kargi, Kečeka, Čatala. Pilsētas akvaparks ir viens no lielākajiem Turcijā.
Kūrorts Bodruma – tā ir ne tikai pilsēta, bet arī tai pavisam blakus atrodošās pisētiņas-satelīti. Pati skaļākā un jautrākā no tām skaitās Gumbeta, kura atrodas pusotra kilometra attālumā no Bodrumas. Ortakenta – mierīga, zaļa, ar brīnišķīgām smilšainām pludmalēm – pati labākā vieta priekš atpūtas ar ģimeni. Torba (9 km no Bodrumas) ir slavena ar pussalas visprestižākajām viesnīcām, kuras atrodas savos gleznainajos līčos. Jalikavaka (18 km no Bodrumas) – romantiska, ar kalnu ainavām, akmeņainām pludmalēm un dziļu, ļoti tīru jūru. 16 km attālumā no pilsētas atrodas Turgutreis ciemats ar turku tirgu un brīnišķīgu skatu uz salām, līdz kurām ir viegli nokļūt ar nelielām laivām un jahtām. Pēc žurnāla «Forbs» - vietiņa Akjarlara ir pasaules visgreznāko pludmaļu sarakstā!
Lielākā daļa viesnīcu atrodas aiz „pilsētas līnijas” (maksimums – pusstundas brauciens), un tās parasti ir izvietotas stāvos apkārt Bodrumas dabiskajiem izrakumiem. Gandrīz visur ir sastopamas pludmales-platformas (kuras var būt aizbērtas ar smiltīm vai kokiem), līdz kurām tūristi nobrauc ar liftiem vai nokāpj pa trepēm. Bet ir arī smilšainas.
Mājīgā, ziedošā un romantiskā Bodruma uzdāvinās tūristiem neaizmirstami stilīgu atpūtu!



Alanija

Augsta kalna nogāze stiepjas lejup ielejā, kur ap slēgtu līci izpletusies Alanja. Tā ir jauka pilsētiņa ar īstu senu austrumniecisku kvartālu, ko ieskauj viesnīcas, villas, restorāni un veikali. Alanja ir rosīga pilsēta, kas neapklust pat naktī. Alanjas restorāni, tavernas un diskotēkas pastāvīgi ir pārpildīti, bet promenādē līdz agram rītam izklaidējas jaunieši, kurus vilina mērenās cenas un uzdzīves iestāžu pārpilnība. Arī vecāki ar bērniem labprāt ierodas Alanjā, jo smiltis šeit ir smalkas, jūra – sekla un silta. Turklāt var gūt lieliskus iespaidus, atpūšoties arī vietējā akvaparkā vai atrakciju parkā.
Pateicoties tuvumā esošajiem kalniem, šeit vērojama krasa dienas un nakts temperatūru maiņa: sausas un karstas dienas kontrastē ar vēsām naktīm. Siltais laiks Alanjā, kā liecina pieredze, iestājas agrāk nekā citos Turcijas kūrortos, Tāpēc jau maija sākumā šeit sākas peldēšanās sezona. Daba pati par sevi nav apveltījusi Alanju ar krāšņu zaļo augu rotu, taču, pateicoties vietējo iedzīvotāju pūlēm, pilsēta ir apstādīta ar citrusu dārziem un palmām. Turklāt tā ir vienīgā vieta Turcijā, kur aug banāni!
Alanjā ir ļoti liels skaits ar vēsturi saistītu ievērības cienīgu vietu, tāpat iespējams doties arī daudzās interesantās ekskursijas. Līdzās pilsētai augstā kalnā dominē pārsteidzoši skaists seno laiku cietoksnis – vienīgais saglabājies seldžuku cietoksnis (Kale) pasaulē! Noteikti jāapmeklē arī 1226. gadā celtais un 35 m augstais Sarkanais tornis (Kizilkule), kas valdonīgi paceļas virs pilsētas ostas, un senlaicīgā Kasra pirts ar figūru freskām kupolā. Alanja ir slavena arī ar savām alām, piemēram: brīnišķo Damlataša alu ar stalaktītiem un stalagmītiem; Jaunavu alu, kur pirāti slēpa nolaupītās meitenes, Mīlētāju alu un Fosfora alu, kas tā nodēvēta interesanti spīdošās gaismas efekta dēļ. Alanjas viesnīcas pārsvarā pieder t.s. pilsētas tipam, tām ir nelielas teritorijas un nav savu privāto pludmaļu. Taču arī cenas tajās ir vidēji zemākas kā citviet Turcijā. Modernākas un komfortablākas viesnīcas atrodas Alanjas piepilsētās.
Karabunā ir smilšu-oļu pludmales, bet gar krastu ir izvietojušās 4* un 5* zvaigžņu viesnīcas ar plašām apzaļumotām teritorijām. Okudžarā ir smilšu-oļu pludmalēs, bet Inžekumā smilšains liedags – šīs ir savrupu viesnīcu zonas, kurās viesnīcas pārsvarā pieder 4* un 5* viesnīcu kategorijai.
Konakli ir pilsētiņa ar 3* un 4* viesnīcām, kurās valda mērenas cenas (smilšu-oļu pludmales), bet jau Konakli piepilsētās atrodas 4* un 5* līmeņa viesnīcu kompleksi.
Tātad demokrātiskajā un karstajā Alanjā sev atbilstošu vietu atradīs tūristi ar jebkuru ienākumu līmeni!



Marmarisa

«Šajā pilsētā pat apsargi uzdejo» – tik interesantu, bet, patiesu novērojumu bija iztecis viens no tūristiem. Marmarisa – viena no visdzīvākajām pilsētām Turcijas piekrastē, kur visa kūrorta dzīve norit nevis starp viesnīcu sienām, bet gan uz ielas, brīnišķīgajā krastmalā, āras kafejnīcās, restorānos, bāros un diskotēkās. Visslavenākās no tām atrodas uz Bar-Street, kura neapklust līdz  5 rītā. Gulēt – nav laika!
Marmarisa tika dibināta IX gadsimtā p.m.ē. un ilgu laiku tā tika uzskatīta par tirdzniecības pilsētu. Marmarisa nevar lielīties ar vēsturisku pagātni. Viena no nedaudzām leģendām, saistībā ar pilsētas nosaukumu: tas ir radies no frāzes «mimari as» – «pakārt arhitektu», kuru it kā bija teicis turku sultāns Suleimans Lieliskais, kad ieraudzīja vietējā cietokšņa sliktās kvalitātes sienas, kuras viņš gribēja izmantot kā placdarmu priekš uzbrukuma kaimiņu Rodas salai. Ar laiku cietoksnis bija pārbūvēts (tā drupas vēl tagad ir redzamas centra pašā vidū), bet stratēģiskā šīs vietas nozīme bija pazaudēta, un Marmarisa palika – mīļš zvejnieku ciematiņš, nekas vairāk.
Kūrorta aktīva izaugsme notika XX gadsimta beigās, kad šeit ieradās britu tūristi. Viesnīcas līmenis viņus uztrauca vismazāk, bet gan -  pārgalvīga kūrorta dzīve. Tā arī noformulējās kūrorta raksturojums: šeit dominē nedārgas 3–4* viesnīcas (5* viesnīcas ir ļoti maz) ar nelielām teritorijām, un vēl arvien daudzas no tām piedāvā HB ēdināšanu (brokastis-vakariņas), kas gandrīz vairs nav atrodamas Antālijas piekrastē. Toties to atrašanās vieta ir pavisam netālu no izklaižu vietām. Pilsētas pludmale, pasvītrota ar dubultu palmu līniju un promenādi, stiepjās cauri visam līcim – no ostas līdz Ičmerelai un ir vienāda izmēra ar ielu, uz kuras ir bāri, viena no kūrortu dzīves sastāvdaļām.        
Uz Marmarisu droši var braukt pat viens pats, tādēļ, ka kompānija šeit vienmēr atradīsies. Ekskursijas no Marmarisas tiek piedāvātas ļoti interesantas, netālu taču atrodas Efeza, Pamukkale, Daljana; bet vietējais raftings tiek uzskatīts par vienu no labākajiem Turcijā. Marmarisā ir arī savs akvaparks.
Tiek uzskatīts, ka gaisa temperatūra Marmarisā ir nedaudz zemāka, nekā Antālijas piekrastē, tādēļ pat pašā vasaras uzplaukumā nav nogurdinoša karstuma, kas savukārt ir pluss aktīvajai atpūtai. Par cik kūrorts atrodas slēgtā līcī, šeit nav jūras lielie viļņi, bet gan ūdens brīnišķīgi      «tur» tos, kuri ne ļoti labi māk peldē.
Daudz mierīgāk būs jāpavada laiks tiem, kuri atpūsties apmetīsies ciematiņā Ičmelera, kas atrodas 8 km attālumā no pilsētas. Tās nosaukums tulkojumā nozīmē «pazaudētā paradīze», un tas izskatās pēc patiesības: šeit ir platas smilšainas pludmales, mīkstas zaļas kalnu nogāzes, ūdens, kas plūst no kalnu avotiem un ir kristāli tīrs. Bet atmosfēru drīzāk var nosaukt par «vasarnīcas atmosfēru»: šeit ir tik daudz ziedu, nelielas kafejnīcas un labas nelielas viesnīcas! 20 km attālumā no Marmarisas, vēl tālāk pa krastu, atrodas Turunc līcis un ar tādu pašu nosaukumu ciemats. Uz turieni ir vērts atbraukt atpūsties kaut vai tikai priekš tam, lai baudītu mieru un pasaikaino ainavu: dabiskā lagūna ar smilšaino pludmali ir ierāmēta stāvās klintīs, apaugušās ar augstām priedēm, bet jūra atšķirās ar to, ka ir spilgta un tik zila, kas liekas gandrīz nereāli. 



Antalija

Antālija, kas jau desmitiem gadu laikā kā magnēts pievelk visas Eiropas tūristus, dibināta vēl sirmā senatnē – 159. gadā p.m.ē. Ataleja – tā pilsēta tika nosaukta par godu tās dibinātājam – Pergamas valdniekam Atalam II. Pilsētas uzplaukums turpinājās gan romiešu, gan bizantiešu, gan seldžuku valdīšanas laikos, tāpēc te skatāmas un iepazīstamas daudzas senatnes liecības, kas pilsētai-kūrortam piešķir neatkārtojamu auru.
Tagad pilsētā dzīvo vairāk par diviem miljoniem iedzīvotāju, un Antālija pamatoti tiek uzskatīta par Turcijas dienvidu daļas galvaspilsētu. Protams, tai ir atbilstoša starptautiskā lidosta un attīstīta infrastruktūra – kā jau tas pienākas lielpilsētai. Tomēr vienlaikus Antālija ir burvīgs kūrorts, spoža Vidusjūras piekrastes tūrisma pērle ar dažādas klases viesnīcām, apzaļumots un jautrības pārpilns. Tieši kūrorta dzīves ritms, tā specifika nosaka pilsētas galvenās attīstības vadlīnijas un pastāvošo realitāti. Pilsētas plānojums ļauj harmoniski sadzīvot klusai un mierīgai atpūtai ar strauju un pat skaļu modernās pilsētas dzīvi.
Antālijas vecpilsēta Kaleiči atrodas pie krauja jūras krasta, skaista līča ar tādu pašu nosaukumu. Šeit ir ne tikai šauras omulīgas ieliņas ar sīkiem veikaliņiem un kafejnīcām, te var aplūkot arī vienu no slavenākajām Antālijas vietām – Karatai medresi (musulmaņu garīgo skolu), kas tika uzcelta XIII gadsimtā – tieši tāpēc te var iepazīties ar lieliskiem seldžuku laika akmeņkaļu darbiem. Antālijā ir arī daudzi citi vēsturiskie pieminekļi, piemēram: Adriāna vārti, kas celti par godu Romas imperatora Adriāna apciemojumam 130 g. m. ē.; Kesik minare – minarets, kura augšdaļu nošķēlis zibens; Antālijas arheoloģijas muzejs, kurā ir unikālas dažādu laikmetu skulptūru, sarkofāgu un sudrablietu ekspozīcijas, kā arī Sv. Nikolasa relikvijas; vēl 2. gs. p.m.ē. uzbūvētais apaļais Hidirlik tornis, kas romiešu laikā kalpojis par  bāku; tāpat daudzas un dažādas citas antīkās celtnes – termas, ģimnāzija, teātri... Tomēr Antālijas vēstures spožākā pērle ir Yivli minare jeb Rievotais minarets, ko pilsētas centrā XIII gs. uzcēla sultāns Alaedīns Keikubads. Turpat blakus šīm senajām sienām verd modernās pilsētas dzīve...
Pilsētas centrā pludmaļu gandrīz nav, izņemot mikroskopisko Mermerli, tāpēc atpūtai paredzētās viesnīcas galvenokārt atrodas nomalēs – parasti tie ir moderni korpusi, kurus ieskauj nelieli, taču labi kopti parki. Antālijas krasta līnija ir ļoti daudzveidīga. Pilsēta atrodas klinšainā piekrastē, tālab pilsētai tuvāk esošo viesnīcu pludmales pārsvarā ir platformas, līdz kurām ir jānolaižas ar liftu. Toties cik brīnumaina ainava paveras no lielisko, nesen uzcelto viesnīcu logiem! Uz rietumiem no Antālijas plešas oļu pludmale Konyalti, bet uz austrumiem no pilsētas – Laras smilšu pludmale, pie kuras slejas daudzas populāras viesnīcas.
Vien pirms dažiem gadiem 28 km attālumā no pilsētas centra tika izveidota jauna kūrorta zona – Aksu, kurā savrupi austrumu arhitektūras stilā uzbūvētas prestižas viesnīcas ar lielisku infrastruktūru un plašām zaļām teritorijām. Aksu ir smilšu pludmales, bet ieeju ūdenī klāj sīki gludi oļi.
Salīdzinājumā ar citiem Turcijas Rivjēras reģioniem šeit viss ir liels: lielas diskotēkas, restorāni un bāri, modernas daudzstāvu viesnīcas, divi lieli akvaparki, delfinārijs, kā arī milzīgi tirdzniecības centri. Iepirkšanās Antālijā kļūst par svarīgu atpūtas sastāvdaļu: te iegādājamas pasaulslavenu zīmolu preces, toties cenas ir daudz zemākas nekā Eiropā. Turklāt preces var iegādāties nevis sīkos ielu veikaliņos un tirgotavās, kur gluži vai nevilšus rodas aizdomas par izstrādājumu patieso izcelsmi, bet gan lielveikalos un tirdzniecības centros. Jāteic, ka daudzi no tiem specializācijas uz konkrēta segmenta preču tirdzniecību (ādas, tekstila izstrādājumi, juvelierizstrādājumi u.tml.). Veselas ielas ir apbūvētas ar tirdzniecības gigantiem, tomēr vislabākie veikali atrodas Ataturka ielā.
Antālijā atpūšas tūristi ar visdažādāko gaumi un ienākumu līmeni, taču pilnīgi noteikti viņiem visiem ir kaut kas kopīgs: šeit nevienam nav garlaicīgi!




PIEPRASI SAVU ATPŪTU

Uzdot jautājumu vai pieteikties
Virziens
Pieaug. skaits
Bērnu skaits, vecums
Izlidošana sākot no
Aizlidošana līdz
Viesnīcas kat.
Nakšu skaits
Tālr. nr.
Vārds, Uzvārds
Ceļojuma budžets

Jautājums vai piezīme